Saturday, November 9, 2013

Agilityhunden Dixi

Følgende innlegg er sendt til vizslaulet 9/11 2013


Speldragets Dixi er en 6 år gammel ungarsk vizsla, som kommer fra det første kullet til Monica Hauans Terra i Kirkenes. Når vi den gangen valgte ungarsk vizsla var det fordi vi var på utkikk etter en jakthund, som også kunne bære og trekke. Det skulle vise seg at det etter hvert ble litt annerledes.
Jeg har brukt Dixi på jakt i noen år, men har nok tråkket for mye alene i fjellet og med for lite rype felt. Resultatet ble at jeg til slutt gikk lei, dessverre. Men vi har nok av andre utfordringer og aktiviteter.

Den spede starten

I mai 2010 var vi på vårt aller første agilitykurs og da var vi solgt. Noe av det første vi gjorde var å melde oss på agilitystevne bare fire måneder senere. Siden Alta Hundeklubb på det tidspunktet ikke hadde så veldig mye agilityutstyr, måtte vi ta fantasien og en del hjemmelaget utstyr i bruk. Vi hadde to starter og klarte faktisk å unngå å bli disket den ene av gangene.
Etter det har det blitt en del kurs og starter på stevner. Siden vi bor i Finnmark er det noe begrenset tilgang til begge deler, men vi prøver å få med oss det som er mulig. Planen for neste år går på å utvide både sesongen og vår radius lenger sørover.

Hva er agility

Det er kanskje på sin plass å si noe om hva agility er! Agility er akkurat som lydighet for alle typer hunder (alle raser og størrelser), men det er visse raser (f.eks. border collie) som er spesielt godt egnet. Jeg tror at vizslaen (i alle fall min) egner seg godt på grunn av dens vilje og evne til å lære og til å gjøre eier fornøyd.
På agilitytreningen lærer hunden å ta seg igjennom en hinderløype på kortest mulig tid. Dette krever forståelse fra hunden sin side av hvilke hinder den skal ta og hvordan den gjør det mest mulig effektivt. Det hele dreier seg om samspillet mellom hund og fører. Hunden lærer å lese fører sitt kroppsspråk og en flink ekvipasje kan ta en hel bane uten å si en lyd!
Lek er en veldig viktig del av treningen. Den hjelper oss å sette hunden i jobbmodus, gire den op, trene styrke og ikke minst belønne den.
Vi konkurrerer i to ulike klasser: Agility og agility hopp. I agility er alle typer hindre med, også de som har kontaktfelt (møne, vippe og bom). Det er tre vanskelighetsklasser: 1, 2 og 3; og tre størrelsesklasser: Liten, mellom og stor.

Veien videre

Sesongen 2013 avsluttet vi med å bli vinner av Finnmarks Cupen (klasse 1, hopp, stor hund).
Nå har vi startet over 30 ganger og er omsider klar for klasse 2 i både agility og hopp. Vi gleder oss til å se hva 2014-sesongen bringer. En ting kan vi slå fast: Både vizsla og eier stortrives med agility.

Følg med Dixi på hennes nettside: http://www.dixihund.no/ og blogg: http://dixihund.blogspot.no/

No comments: